luni, februarie 23, 2009

Scurta istorie a narghilelei



Narghileaua este un instrument de fumat oriental folosit in general în Orientul Mijlociu sau Africa, dar mai nou si in Europa şi America. Originile sale se gasesc la granita Indiei cu Pakistanul.
Originea narghilelei este veche de peste o mie de ani si se pierde pe taramurile Indiei de nord-vest la granita cu Pakistan. La inceput construcţia narghilelei era simpla, avand la baza nuca de cocos si un tub atasat acesteia. Era folosita pentru fumatul opiumului şi hasisului.
Istoria narghilelei se continua in Imperiul Persan care cuprindea atunci Pakistanul, Afganistanul, o mare parte din Asia Mica si cateva regiuni din nordul Africii. In aceasta calatorie, narghileaua a capatat savoarea data de o specie deosebita de tutun negru iranian, cultivat si astazi. Acest tutun este umezit şi împachetat in capatul de ceramica deasupra caruia se aseza direct carbuni pentru a oferi o aromă puternica. Narghilele create în Imperiul Persan erau confectionate manual din lemn, avand diverse forme.
Narghileaua a patruns in Imperiul Otoman acum 500 de ani si s-a bucurat de o mare popularitate cu precadere in randul oamenilor instariti si intelectualilor. Treptat, narghileaua clasica a suferit schimbari in forms si in marime, apropiindu-se de forma existenta azi. Alama si sticla au inlocuit lemnul, iar mozaicul si pictura au devenit elemente estetice.
O crestere in popularitate a fost cunoscuta odata cu aparitia cafenelelor ca locuri de intalnire in Imperiul Otoman, acum cateva sute de ani. Umezirea si impachetarea tutunului au fost ridicate la rang de mare arta. Atingerea carbunilor de catre neinitiati era considerata lipsa de politete. De aici, narghileaua s-a raspandit in lumea araba, fiind foarte folosita si apreciata in state ca Egipt, Maroc, Liban, Siria, Arabia Saudită, Kuwait, Emiratele Arabe Unite.
In zilele noastre, localurile unde se fumeaza narghilea sunt locuri de intalnire pentru toate categoriile sociale, locuri in care se discuta evenimente mondene şi politica. In Kuwait si Arabia Saudită aceste localuri sunt frecventate doar de barbaţi. In alte tari musulmane narghileaua este considerata un subiect tabu.
Tutunul folosit astazi la narghilea este o combinatie de tutun si un amestec facut din miere si fructe uscate. Fumul este filtrat prin apa rece pentru a-i oferi consistenta. Trecutul marcat de fumatul opiului şi hasisului au adus o imagine negativa narghilelei din zilele noastre. Treptat, societatea acceptă narghileaua ca pe o pipă pentru tutun si nu ca un mod de a fuma droguri. Popularitatea narghilelei în Statele Unite şi Europa este in continua creştere de la introducerea sa in anii 1960, bucurandu-se de o larga utilizare si în Japonia. Narghileaua cere timp şi ofera rabdare, relaxare si o companie placuta.

Am incercat si eu narghilea dar nu cu tutun sau hasis si de fructe si vreau sa zic ca e superrrr te simti k un mic imparat :)) e super tare frate :)).

Niciun comentariu: