marți, mai 26, 2009

Universul Star Trek


Star Trek este un univers science fiction creat de Gene Roddenberry la mijlocul anilor '60, care a devenit cunoscut şi îndrăgit de toată lumea mai ales datorită celor şase serii de seriale şi altor 10 filme artistice produse de studiourile de televiziune americane începând cu anul 1966. Pe lângă acestea au fost scrise sute de romane şi nuvele, jocuri video sau pe calculator sau alte tipuri de science fiction. Universul creat de Roddenberry descrie un viitor optimist în care omenirea, după ce a supravieţuit cu greu unui al treilea război mondial şi după ce a descoperit zborul supraluminic, s-a unit cu alte specii din Galaxie pentru a forma Federaţia Unită a Planetelor. Ca urmare a acestei cooperări, omenirea a înlăturat viciile şi defectele specifice sale. Personajele principale sunt membrii acestei Federaţiei Unite a Planetelor, oameni şi extratereştri deopotrivă, care explorează şi descoperă noi lumi şi civilizaţii.

Deşi protagoniştii sunt în general altruişti, cu idealuri înalte, ei se găsesc deseori în conflict cu multe alte specii din Galaxie care încearcă, folosind forţa militară sau prin diverse subterfugii, să distrugă Federaţia. La rândul său, Federaţia încearcă prin intermediul Flotei Stelare şi a inovaţiilor ştiinţifice să-şi protejeze membrii de ameninţările extraterestre.

Conflictele şi temele politice din Star Trek sunt de fapt alegorii pentru realităţile culturale contemporane. Seria originală se ocupă de problemele anilor '60 iar seriile mai recente reflectă subiecte mai moderne. Problemele descrise în diverse seriale includ războiul şi pacea, autoritarismul, imperialismul, lupta de clasă, rasismul, drepturile omului, discriminarea sexuală şi rolul tehnologiei.

Seriale de televiziune

Franciza Star Trek a debutat cu un serial de televiziune în 1966 deşi au existat planuri pentru lansarea sa cu cel puţin şase ani înainte. Deşi seria originală a fost suspendată după numai trei sezoane din cauza cotei de audienţă scăzută, ea a servit ca sursă de inspiraţie pentru alte cinci serii de filme seriale. Împreună, toate cele şase serii totalizează nu mai puţin de 726 de episoade de-a lungul a 22 de sezoane de televiziune şi alte 30 de programe de televiziune, situându-se, astfel, pe locul 2 ca şi cea mai prolifică franciză [[Science-fiction] din istorie, după Doctor Who.

Star Trek: Seria Originală (1966–1969)

USS Enterprise (NCC-1701)

Star Trek: Seria originlă a debutat în Statele Unite laNBC pe 8 Septembrie 1966, fiind transmisă în Canada cu câteva zile mai înainte. Creat de chiar Gene Roddenberry, şi avându-l în rolul principal pe William Shatner în rolul Capitanului Kirk, această serie descrie povestea echipajului unei nave spaţiale şi a misiunii de cinci ani a acesteia de a ajunge acolo unde "nici un om nu a ajuns vreodată". În timpul primelor două sezoane, a fost nominalizat la premiile Emmy în calitate de cel mai bun serial dramatic.

Seria Originală nu a avut un rating foarte ridicat dar suportul din partea fanilor a făcut ca aceasta să continue pentru 3 ani, utimul episod fiind difuzat pe 3 iunie 1969. Seria a avut un uriaş impact cultural în televiziune determinând apariţia următoarelor serii de seriale şi a filmelor artistice.

În România, Seria Originală a fost transmisă de postul de televiziune Tele7abc pe parcursul anului 1994.

Star Trek: Seria Animată (1973–1974)

USS Enterprise (NCC-1701)

Star Trek: Seria Animată a fost produsă de "Filmation" şi a rulat în două sezoane totalizând 22 de episoade de scurtă durată (o jumătate de oră fiecare). În Statele Unite Ale Americii seria a debutat la 8 septembrie 1973 iar ultimul episod a fost difuzat pe 12 octombrie 1974. A avut aceeaşi actori ca şi seria originală (cu excepţia lui Walter Koenig care nu a fost inclus din cauza bugetului limitat). Deşi libertatea animaţiei a dus la apariţia a numeroase peisaje extraterestre şi a unor forme de viaţă exotice, acestea au avut o calitate moderată, din cauza constrângerilor bugetare.

Star Trek: Generaţia Următoare (1987–1994)


USS Enterprise (NCC-1701-D)

Star Trek: Generaţia Următoare (cunoscută pe scurt sub numele de Generaţia următoare, NextGen, ST:TNG, sau TNG) prezină o nouă navă spaţială (numită tot Enterprise) şi un echipaj complet nou însă cu aceeaşi misiune: de a ajunge "acolo unde nici un om nu a mai ajuns". Seria a atras un număr considerabil de fani încă de la început.

Actiunea serialului Star Trek: Generaţia următoare se petrece la 85 de ani dupa marile aventuri ale capitanului James T. Kirk

Star Trek: Generaţia următoare a avut cel mai mare rating dintre toate cele şase serii şi a fost serialul de televiziune numărul 1 pe durata ultimilor ani de difuzare. A fost singurul serial Star Trek nominalizat pentru un premiu Emmy la categoria "Cel mai bun serial dramatic" pentru ultimul sezon din anul 1994. Din cauza popularităţii pe care a avut-o, Generaţia următoare este uneori referită ca Generaţia de aur a Star Trek.

Televiziunea romana a difuzat începând cu toamna anului 1993 în cadrul emisiunii Stiinta si imaginatie toate episoadele acestie serii.

Star Trek: Deep Space Nine (1993–1999)

Deep Space Nine (DS9)

Star Trek: Deep Space Nine (ST:DS9 sau mai simplu DS9) a rulat pe parcursul a şapte sezoane şi a fost prima serie creată fără ajutorul lui Gene Roddenberry. Avery Brooks joacă rolul comandatului (mai târziu căpitan) Benjamin Sisko, primul om de culoare cu rol de comandă din seria Star Trek. Aceasta este de altfel şi prima serie în care acţiunea principală nu se desfăşoară pe o navetă spaţială deşi USS Defiant este destul de frecvent utilizată.

Acţiunea se desfăşoară pe staţia spaţială Deep Space Nine despre care aflăm în primul episod că se găseşte în imediata apropiere a unei gauri de vierme. unice care furnizează acces imediat către îndepărtatul Sector Gamma. Din această cauză staţia este un obiectiv strategic precum şi un centru vital pentru comerţ care are însă o mare parte din spaţiul înconjurător neexplorat. Staţia este de asemenea obligată să se implice în războiul de lungă durată dintre rasele Bajoran şi Cardassian iar Sisko trebuie să-şi asume rolul de Emisar al Profetului pentru Bjorani.

Deep Space Nine pune în umbră unele dintre temele utopice accentuate în celelalte serii şi se concentrează mai mult pe razboi, religie şi compromisuri politice. De asemenea conţine cu mult mai mult umor decât celelalte serii.

Star Trek: Voyager (1995–2001)

USS Voyager (NCC-74656)

Star Trek: Voyager (cunoscut şi sub numele de ST:VOY, ST:VGR, VOY sau Voyager) a avut şapte sezoane şi este singura serie Star Trek care are un personaj feminin la comanda unei nave spaţiale (căpitanul Kathryn Janeway).

Intriga seriei Voyager o copiază oarecum pe cea a serialelor Odiseea Spatiala şi Pierduti in spatiu . Aventura începe în Sectorul Delta aflat la 70.000 de ani lumina de Pamant. Pe parcursul călătoriei de întoarcere pe Pământ, echipajul trebuie să evite tentaţiile şi să învingă provocările.

Star Trek: Enterprise (2001–2005)

Enterprise (NX-01)

Star Trek: Enterprise (numit simplu Enterprise pe parcursul primelor două sezoane şi a câtorva episoade din sezonul al treilea şi abreviat ST:ENT sau ENT) îşi desfăşoară acţiunea cu zece ani înainte de fondarea Federaţiei Unite a Planetelor, aproximativ la jumătatea perioadei dintre evenimentele istorice prezentate în filmul Star Trek: Primul contact şi Seria originală. Seria descrie misiunile de explorare a spaţiului de către echipajul navetei spaţiale Enterprise, o nouă navă de clasă NX care este capabilă de a ajunge mai departe şi mai repede decât acolo unde oamenii nu au mai ajuns.

Star Trek: Enterprise a fost promovată ca fiind cea mai accesibilă serie pentru noii veniţi în universul Star Trek. Rating-urile pentru această serie au început prin a fi ridicate dar au scăzut rapid. Aşa cum s-a întâmplat şi cu Seria Originală, suportul fanilor a ajutat la continuarea difuzării seriei la finalul celui de-al doilea sezon. Al patrulea sezon din Enterprise a fost cel mai lăudat de critici şi mai multe site-uri şi critici au afirmat că în aceast sezon Enterprise a ajuns la potenţialul său maxim. În ciuda acestui fapt, serialul a continuat să piardă puncte de audienţă şi Paramount a anulat producerea acestuia la începutul anului 2005.

2 comentarii:

spacepoint spunea...

The story of star trek is pretty amazing. The fans gathered, the passions created, all of these show how space exploration can become a source of inspiration for great stories.

predator spunea...

Star Trek was a science fiction movie, but I like different kind of science fiction. For example, I really liked Predator, or Terminator.