vineri, martie 06, 2009

8 martie - Ziua Internationala a Femeii


Desi nu este o sarbatoare religioasa, si nici una intr-adevar "internationala" care sa se fi sarbatorit peste tot in lume in aceeasi zi, acest eveniment exista deja de mai bine de 90 de ani. Aparitia si rezistenta lui de-a lungul timpului a fost efectul mai multor actiuni cu substrat economic sau politic:

  • In 1857 femeile din New York au protestat in aceasta zi impotriva conditiilor proaste din fabricile in care lucrau, in 1908 s-a organizat o intrunire avand ca tema drepturile femeilor in lume, iar in 1910 la Copenhaga a fost desemnata o zi internationala in care dreptul la vot al femeilor si pacea in lume sa fie sarbatorite.
  • Semnificatia zilei de 8 martie s-a sedimentat cu ocazia demonstratiilor din Rusia din 1917, Lenin declarand oficial ziua femeii pe 8 martie, sarbatorind femeia curajoasa si muncitoare.
  • De-abia in 1921 s-a declarat peste tot in lume Ziua Internationala a Femeii.
  • Importanta acestui eveniment si-a pierdut din intensitate dupa 1930, dar in 1975 Natiunile Unite au confirmat semnificatia si actualitatea zilei de 8 martie.

Contestata de multi tocmai pentru ca a fost preluata in trecut in mare parte doar de tarile comuniste, ziua femeii a lasat in urma cu timpul conotatiile politice sau economice. In traditia populara romaneasca saptamana 1-9 martie are unele obiceiuri ce au in centrul lor femeia:

  • Martisorul este oferit cu precadere tinerelor fete si femeilor, cu rolul de a le proteja sensibilitatea.
  • Snurul alb-rosu era oferit fetelor ca semn al norocului.
  • In primele 9 zile ale lunii martie femeile isi aleg o zi in care sa fie "babe", vremea din ziua aceea aratandu-le cum le va merge in anul respectiv.

Astfel, 8 martie este acum momentul in care fiecarei femei din lume trebuie sa i se aduca aminte ca este iubita si respectata.

Niciun comentariu: